Forum o psychologii.
Coraz częściej gubimy się w świecie, który przecież sami sobie tworzymy. Dlaczego w czasach tak zwanej komuny wszystko było prostsze.
Tam byli ONI tu byliśmy MY. To był UBEK tam był PATRIOTA. Tam ZŁY ATEISTA tu dobry KSIĄDZ.
Dziś w te podziały już nie istnieją. Media pokazują że nie ma już autorytetów, których ktoś nie opluł, a reguły są tak zbudowane że praktycznie nie istnieją.
Paradoks goni paradoks.
- Zgwałcenie dziecka przez księdza nie jest żadnym grzechem a jedzenie kiełbasy w piątek jest, ale tylko po prawej stronie Wisły.
- Złodzieja boją się sędziowie o cokolwiek oskarżyć, bo złodziej złoży doniesienie do prokuratury za to że go bezpodstawnie oskarżono.
- Jak nie udowodnisz komornikowi że ten facet którego on ściga to nie ty to ciebie państwo okradnie w majestacie prawa.
- Urząd Skarbowy może zniszczyć każdego kogo tylko zechce i urzędnicy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności, nawet jak się powiesisz z rozpaczy.
Czasem zastanawiam się czy jesteśmy ludźmi chorymi w zdrowym świecie, czy my jesteśmy zdrowi, a cały świat choruje.
Ludzkie emocje, odczucia, sympatie lub antypatie, wątpliwości etyczne, już nikt nas przez życie nie poprowadzi jak mama, tata, nauczyciel, czy duchowny.
Bezsilność
Jestem pod wrażeniem wizyty w Centrum Nauki Kopernik, a zwłaszcza galeria Re: generacja http://www.kopernik.org.pl/wystawy/re-g … generacja/ .
W galerii jest 80 multimedialnych i interaktywnych eksponatów, na których można eksperymentować samemu albo w grupie. Znajdują się one w czterech strefach: Ja (psychologia i życie wewnętrzne), Ja-Ty (relacja dwóch osób, partnerstwo, przyjaźń, miłość, zależność między człowiekiem a nowymi technologiami), Ja-My-Oni (relacje między jednostką a grupą oraz między grupami, zjawiska społeczne), Ja-Świat (jaki wpływ ma na nas współczesny świat i jak my wpływamy na niego).
Zastanawiam się co zrobić by choroba na którą cierpi świat nie przenosiła się na nas ......